Masaj

Beneficiile terapiei prin masaj

Masajul este una dintre cele mai utilizate metode de relaxare. Scopul său principal este de a ne scăpa de stres și de a ne ajuta să avem o stare de bine, dar în același timp, poate calma anumite dureri și rezolva probleme de sănătate. Este recomandat persoanelor de toate vârstele, fie că vorbim despre bebeluși sau bătrâni.

1. Intensifică circulația sangvină: acest lucru înseamnă că organele vitale și țesuturile primesc mai mult oxigen și substanțe nutritive.

2. Stimulează fluxul limfatic: în felul acesta, sistemul natural de apărare al organismului este pregătit să lupte împotriva invadatorilor toxici.

3. Relaxează mușchii suprasolicitați: persoanele supraponderale, cu o condiție fizică deficitară sau cele care se forțează în timpul activității profesionale sau al exercițiilor fizice se pot confrunta cu astfel de probleme.

4. Reduce spasmele și crampele musculare: acestea intervin atunci când un mușchi se contractă în mod involuntar și forțat, cu imposibilitatea relaxării. Sunt frecvente printre atleții de anduranță, dar și printre persoanele care desfășoară activități fizice solicitante.

5. Crește flexibilitatea articulațiilor: masajul este indicat după perioade lungi de repaus, în cazul persoanelor care au suferit imobilizări în urma luxațiilor sau a unei intervenții chirurgicale. Masajul trebuie completat și de exerciții fizice de stretching pentru mușchii atrofiați.

6. Stimulează eliberarea de endorfine: cunoscute drept și analgezice naturale ale corpului, acestea sunt substanțele chimice care ne fac să ne „simțim bine”. Producția de endorfine crește în timpul masajului, conferindu-i organismului un plus de energie și de bună dispoziție.

7. Ajută la recuperare: masajul reduce aderențele post-chirurgicale și edemul, poate fi utilizat pentru diminuarea și realinierea țesutului cicatricial, după ce vindecarea a avut loc.

8. Calmează durerile: în cazul persoanelor care suferă de migrene, scade probabilitatea necesității medicamentelor.

9. Este detoxifiant: masajul ajută la eliminarea toxinelor din organism.

10. Sporește imunitatea: masajul medical poate contribui la creșterea numărului celulelor albe, care sunt vitale pentru păstrarea imunității organismului.

11. Este relaxant: masajul reduce considerabil nivelul de stres, ajutând la vindecarea depresiei.

12. Îmbunătățește calitatea somnului: masajul le poate oferi bebelușilor un somn adânc și reduce considerabil proasta dispoziție manifestată prin plâns. Și în cazul adulților, fiind relaxant neuro-muscular, masajul ajută la obținerea unui timp de odihnă calitativ.